Februari 2018
Is het niet gewoon hip om een coach te hebben?
Laatst stelde iemand mij terloops deze vraag. Ik reageerde er op door te vragen wat maakte dat de betreffende persoon juist mij én juist nu op dit moment deze vraag stelde. “Eugh.. je zet me wel direct aan het denken”, zei ze. We raakten in een interessant gesprek.
Over dat zij al een poosje twijfelde over het zelfstandig ondernemerschap, maar toch telkens verviel in keuzes die meer zekerheid leken te geven. Een aantal goede vriendinnen hadden haar aangeraden om ‘een coach te nemen’, want die hadden zij ook en het was zo lekker om daar om de paar weken even lekker al je zorgen van je af te praten. Dat leek haar ook wel wat: “gewoon even tweewekelijks een uurtje helemaal ongegeneerd leeglopen”, zo formuleerde ze het. Aan de andere kant viel het haar ook op dat steeds meer mensen in haar omgeving een coach leken te hebben. Ze zag het als een modeverschijnsel en vroeg zich af of ze er aan mee moest doen of niet.
Wanneer ik hoor dat iemand een coach wil om “even lekker leeg te kunnen lopen”, vraag ik me altijd af wat maakt dat je die behoefte elke 2 weken hebt? Beter achterhalen waar die oorzaak vandaan komt en daar wat aan doen, dan enkel tweewekelijks je gal spugen en de situatie laten bestaan. Toch zijn er helaas veel mensen die dit verwachten op het moment dat zij op zoek gaan naar een coach.
Een coach is echter géén psycholoog, ook geen goede vriend of vriendin én ook geen hond waarmee je even een frisse neus kunt halen en stokken kunt gooien om onderwijl even lekker af te kunnen reageren. Beter neem je dan een abonnement op de sportschool en pak je wekelijks een kickbokslesje mee.
Een goede coach luistert, maar stelt je vooral ook veel vragen. Vragen die je helpen om inzicht te krijgen in jouw denken en doen, om daarmee uiteindelijk een toekomstgerichte en voortdurende ontwikkeling in te kunnen zetten. Dat vraagt dus om een inspanning van de gecoachte. Dus geen uurtje afreageren, maar meestal veel nadenken over hoe het nou precies bij jou werkt.
Wat maakt dat je reageert, zoals je reageert of doet zoals je doet? Wat gebeurt er in je hoofd, hoe voelt het in je buik, wat zegt je hart? En wat vind je daarvan? Hoe is dat voor jou en wil je daar wat mee, nu of later? Een goede coach zal je altijd vragen naar wat jouw hulpvraag is op dit moment. Wat speelt er nu? Als je die vraag niet concreet krijgt, kan de coach je daarmee helpen in het intakegesprek. Zo kun je ook bepalen of het voor jou goed voelt om nu een coachtraject in te gaan.
Ik vroeg haar of ze bereid was om eens bij zichzelf te onderzoeken, wat maakt dat ze de behoefte heeft om regelmatig even ‘lekker leeg te kunnen lopen’ bij iemand. Dat wist ze natuurlijk al lang: “werk, werk, werk en dan nog van alles thuis”, veel dingen die ze ‘moet’ en waarvoor ze geen tijd heeft of geen zin in heeft. Ik heb haar uitgenodigd voor een vrijblijvend intakegesprek, zodat ze zelf kan bepalen of ze een concrete hulpvraag heeft op dit moment. Het staat haar vrij om als ze haar hulpvraag scherp heeft, daarna op zoek te gaan naar een passende coach; naar iemand die haar helpt om de oorzaak aan te pakken, zodat ze geen behoefte meer krijgt om nog af te willen reageren.
En of dat ‘hip’ is? Who cares!